Grille gazowe
Napoleon Prestige PRO 825 i PRO 665 oraz grille gazowe do zabudowy Napoleon BIPRO 825
i BIPRO 665 posiadają możliwość dodatkowego aromatyzowania potraw.
Wyróżniamy trzy sposoby dodatkowego aromatyzowania i
podwędzania grillowanych potraw:
1/ Pierwszy polega na zastosowaniu specjalnych
aluminiowych tacek wypełnionych przygotowanymi zmielonymi wiórkami różnych krzewów i roślin zielarskich. W produkcji tych
zrębek specjalizuje się firma „Smoke It All” zapewniając ekskluzywny aromat
dymu do każdej grillowanej potrawy. Do Polski sprowadzanych jest 6 rodzajów
zrębek: (1)cebula i gorczyca,(2)rozmaryn i jałowiec,(3)czosnek i imbir,(4)gorczyca
i bazylia,(5)liść laurowy i cebula,(6) Jałowiec i szyszki jałowca. Tacki
ustawiamy na rusztach, które posiadają grille gazowe. Tu poddawane wysokiej
temperaturze zaczynają wydzielać czysty wonny dym, którym zostają nasycone
potrawy. Jedna zapachowa tacka wydziela aromat przez ok 20-30 minut
grillowania, tacki są produktem jednorazowym, które po wykorzystaniu wyrzucamy.
2/ Drugi sposób aromatyzowania przebiega z
wykorzystaniem specjalnych stalowych lub żeliwnych pojemników nazywanych
wędzarkami. Są to prostokątne lub tubowe urządzenia różnej wielkości , w
których umieszczamy wcześniej namoczone zrębki różnych drzew liściastych.
Układamy je na aromatyzerach grilli gazowych pomiędzy palnikami, a rusztami.
Otrzymując wysoką temperaturę z palników zrębki zaczynają dymić zapachowym
dymem, który wypełnia zamknięty piekarnik grilla z ułożonymi wewnątrz
potrawami. Czas aromatyzowania jest zależny od wielkości urządzenia,
temperatury i ilości zastosowanych zrębków.
3/ Sposób trzeci polega na wykorzystaniu specjalnego
zintegrowanego wysuwanego pojemnika na zrębki, który jest podgrzewany
dedykowanym palnikiem gazowym. Opisywane grille gazowe Napoleon posiadają na
wyposażeniu taki pojemnik. Wypełniony namoczonymi zrębkami pojemnik łatwo
wysuwa się z przedniego panelu grilla gazowego w celu uzupełnienia go nowymi zrębkami. W tym
przypadku nie musimy przerywać grillowania by uzupełnić pojemnik lub aby
zmienić zapach dymiących zrębek i dostosować go do konkretnych potrzeb.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz