Amerykańskim pionierem, który wprowadził na rynek grille Big
Green Egg jest Ed Fisher, który swoją przygodę z ceramicznym grillami rozpoczął
w 1974 roku, kiedy to wraz z garstką współpracowników postanowił połączyć
starożytną mądrość Dalekiego Wschodu z innowacyjną amerykańską technologią.
To
oni korzystając z opracowanych przez NASA materiałów ceramicznych stworzyli
całą rodzinę grilli Big Green Egg. Wysiłki Eda i jego współpracowników
doprowadziły na przestrzeni lat do powstania najlepszych, najbardziej
wytrzymałych i doskonale izolujących temperaturę grilli ceramicznych na
świecie. Porcelanowa glazura w charakterystycznym zielonym kolorze pokrywająca
grill z zewnątrz jest doskonale izolowana i nigdy nie straci koloru, ani nie
ulegnie nagrzaniu. Zastosowany w grillach Big Green Egg system zawiasów
wspomaganych sprężynami ułatwia unoszenie ciężkiej porcelanowej pokrywy
piekarnika, a stalowy ruszt jest idealny do przygotowania potraw. Górny żeliwny
szyber oraz dolne przesuwne drzwiczki to dwa regulowane otwory wentylacyjne
pozwalające na precyzyjne ustawienie temperatury w przedziale 80 - 350 0C
Dziś rodzina grilli Big Green Egg to sześć różnej wielkości
ceramicznych jaj z najnowszym aktualnie
wprowadzanym do sieci sprzedaży największym modelem, który otrzymał symbol XXL.Obecnie
firma obok produkcji ceramicznych grilli zaopatruje ich użytkowników w niezbędne
do grillowania i przygotowywania potraw akcesoria.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz