Historia glinianych naczyń, które były wykorzystywane przez ludzi do
przygotowania posiłków sięga tysięcy lat. Archeolodzy znajdują wypalane garnki
do gotowania w każdej części świata, a najstarsze znaleziska datowane sprzed
ponad 3000 lat zostały znalezione w Chinach. Okres ten uznano za początek dzisiejszej nowoczesnej technologii Kamado .
Od tysięcy lat naczynia te wykonywane są z podobnych materiałów , chociaż
kruchą glinę zastąpiły bardzo trwałe nowoczesne materiały ceramiczne. Nazwa
„KAMADO” pochodząca z języka japońskiego i oznaczająca w wolnym tłumaczeniu
„miejsce na kocioł gliniany”, stała się międzynarodowym oznaczeniem sposobu grillowania i wędzenia w
grillach ceramicznych. Pierwszy ceramiczny grill powstał w USA po II wojnie
światowej, a konstrukcja i materiały z jakich został wykonany są do dnia
dzisiejszego ustawicznie ulepszane.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz